12 Dec, 2018

Premiär för Hästnäringens Innovationsforum under Sweden International Horse Show

Under lördag eftermiddag bjöd Saab in till det första Hästnäringens Innovationsforum som anordnas av Innovare. Inför en fullsatt publik berättade de olika aktörerna vad som är på gång för att öka innovationskraften inom svensk hästnäring. Innovare, som är samlingsnamnet för den nya plattformen för ökad innovationskraft inom svensk hästnäring, presenterade för första gången sin agenda för en bredare publik.

)

Ett sjuttiotal besökare från hela hästnäringen fanns på plats; horse Tech-entreprenörer, veterinärer, ridlärare, forskare, tävlingsarrangörer och presentatörer från näringens olika förbund.
Under eftermiddagen presenterades arbetssätt, organisation och kommande projekt. Stefan Johanson, vd på HNS och ”lagledare” för Innovare beskrev vikten av en gemensam kraftsamling kring forskning, entreprenörskap och innovationer.

” Jag är jag är övertygad om att vi får bättre effekt om vi vet vad som händer och sker i andra delar av hästnäringen, och kan ta hjälp och dra lärdom av varandra. Så att vi inte bara jobbar på i våra egna stuprör”, säger Stefan Johanson.

Innovares två första projekt är ”Smarta Stall” och ”Innovationstrappan” och på plats för att berätta om dessa var Madeleine Malmsten från Innovare samt Martin Carlsson Wall, Louise Hiort af Ornäs och Mathilda Hammarström från Handelshögskolan i Stockholm.
På Strömsholm har nu den första delen i det smarta stallet tagit form – det smarta ridhuset. Madeleine berättade om hur konceptet Living Lab fungerar i en ridhusmiljö och på de sensorer som nu finns uppbyggda där.
Martin Carlsson Wall, Louise Hiort af Ornäs och Mathilda Hammarström beskrev hur projektet ”Innovationstrappan” syftar till att ge fler unga personer kunskap, tips och självförtroendet att våga satsa på sina idéer och ta steget till att driva egna företag inom hästnäringen.

Därefter var det dags för en paneldiskussion med temat framtida utmaningar, möjligheter för innovation inom hästnäringen och hur vi ska få fler unga tjejer att våga satsa på tekniska yrken.
Panelen bestod av Johan Lindberg (Svensk Travsport ), Annika Tjernström ( SvRf), Stefan Johanson ( HNS ), Martin Carlsson Wall (HHS ), Mathilda Hammarström ( HHS ), Malin Rinné ( dressyrryttare ), Karin Morgan (Ridskolan Strömsholm ), Sophia Ivarsson ( Vinnova ) och Stefan de Flon ( Saab ).
De var alla rörande eniga framförallt att det krävs ett gott samarbete både mellan de olika ridsportsgrenarna, men även mellan ridsport, travsport, galoppsport och övriga grenar inom hästbranschen.
Ett exempel på detta var arbetsmiljön i stallet som är i stort behöv av förnyelse och förbättring. ”Att mocka en box är samma jobb oavsett om du mockar åt en trav – eller dressyrhäst” menade Johan Lindberg.

Här behöver vi alla hjälpas åt för att skapa bättre möjligheter för att skapa bättre förutsättningar för personal och aktiva.

Forumet avslutades med att presentera vinnaren av tävlingen Årets Innovatör 2018, som gick till Johan Törnblom. Mer om det kan du läsa här.

Lagledaren Stefan Johanson sammanfattar dagen:

”- Det är med mycket stor glädje jag noterar den fantastiska uppslutning, som det verkar finnas från hela hästnäringen avseende Innovare. Det är i alla fall min absoluta uppfattning efter vårt lyckade Innovationsforum som genomfördes under Sweden international Horse Show.

 

Fler intressanta inlägg