12 Dec, 2018

Johan är Årets Innovatör

Med pompa och ståt, under en festlig ceremoni i Saabs loge i Friends arena på lördagseftermiddagen, tillkännagav juryn att Johan Törnblom har utsetts till Årets innovatör inom ridsporten. Detta med sitt smarta och säkra gångjärn till ridhussargdörrar.

)

Johan Törnblom är civilingenjör och hobbyryttare. Han har tagit fram ett nytänkande gångjärn som gör sargdörren i ridhuset mycket säkrare och enklare att använda än dagens tunga, lutande dörrar.
Vid sidan av ära och berömmelse får Johan stöd av Ridsportens Innovationer till ett värde av 50 000 kronor, samt marknadsföring via Hippson för ytterligare 50 000.
Vi haffade förstås den glada vinnaren direkt efter prisutdelningen – missa inte intervjun med honom nedan.

Juryns motivering:
”Med en innovativ och intelligent idé som ligger i tiden, har det vinnande bidraget hittat en intressant lösning på ett stort vardagsproblem. En säkerhetsfråga för såväl häst som ryttare, till stor nytta för ridhusens alla aktiva – från barn till vuxna och från hobbyutövare till yrkesaktiva.
Årets innovatör visar på en stor drivkraft med en nytänkande och väl genomarbetad lösning. En kreativitet som personifierar hela andemeningen i tävlingen. I hård konkurrens med närmare 100 bidrag i årets tävling har juryn utsett en värdig vinnare.
Årets Innovatör 2018 är: Johan Törnblom!”

Hej Johan, berätta, hur känns det?
– Det känns fantastiskt! Jag är oerhört stolt och förstås väldigt tacksam för att ha fått ett så fint och prestigefyllt pris.

Hur kom du på idén till gångjärnet?
– Jag har jobbat på ett projektledningskontor och har där varit projektledare för att bygga nya ridanläggningar. Det var egentligen där jag upptäckte den här bristen på bra gångjärn som ska skapa tillgänglighet för barn och ungdomar som vistas på våra ridanläggningar, och förstås för personer med funktionsnedsättning. Ridning är faktiskt Sveriges största handikappsport.

Varför är din uppfinning viktig?
– Det är en demokratifråga och handlar om att tillgängliggöra ridsporten ännu mer. Visst, det är ett gångjärn, men det är också en liten liten del i att byggbranschen ska ställa upp och bygga tillgängliga och anpassade ridanläggningar.

Du vinner utvecklingsstöd och marknadsföring till ett värde av 100 000 kronor. Hur tänker du använda detta?
– Oj, jag har inte kommit så långt i tankarna än! Men marknadsföra produkten vill jag givetvis, och få stöttning. Det är en av de stora bristerna i att vara entreprenör i dag, att få tag i kapital och rätt hjälp. Faktiskt är det ganska lätt att komma på bra idéer, det finns jättemånga spännande idéer både i ridsporten och i samhället i stort. Men samtidigt måste det till stöttning och kapital, annars kan vi inte ta fram de produkter vi faktiskt kommer på.

Sist men inte minst – på vilket sätt firar du segern?
– Det blir champagne! Jajjemän, nu är det party! (Skratt.)

Mer om Johans innovation
Det Johan Törnblom har uppfunnit är ett gångjärn för ridhusdörrar, som gör att sargdörren bli lätt och säker att öppna och stänga även för barn eller personer med funktionsnedsättning.
– Jag har hängt mycket i ridhus och vet hur det är. Sargdörrarna är stora och tunga, de kan väga hundra kilo och små barn passerar in och ut – dessutom tillsammans med hästar. Det blir farligt när dörren smäller igen, en sådan här lösning kan minimera olycksrisken, berättar han.
Enligt Johan är det inte idén i sig som är grejen utan utformningen. Man kan tycka att ett gångjärn är en enkel sak, men hans variant har en hög grad av ingenjörskonst bakom sig.
– Dörren till ridhuset kommer att kunna öppnas med en fjärils vikt, det är faktiskt lite revolutionerande. Tänk er, när ett barn med sin ponny så lite som snuddar dörren så kommer den att öppnas!

Fler intressanta inlägg