10 okt, 2018

Innovationstrappan

Innovationstrappan är ett projekt som drivs av Center for Sports and Business vid Handelshögskolan i Stockholm. Syftet är öka intresset för innovation och entreprenörskap bland unga inom svensk hästnäring. Projektet arbetar nära Ung Företagsamhet och stöttas av Vinnova, Hästnäringens Nationella Stiftelse, Svenska Ridsportförbundet samt Svensk Travsport.

)

Projektet Innovationstrappan syftar till att skapa en infrastruktur som stöttar innovation och entreprenörskap inom svensk hästnäring. Vi vill att de ungdomar som idag ser hästen som en hobby, ska inspireras och se möjligheterna i en framtid som företagare inom hästnäringen. Vi ser att möjligheterna för karriär inom näringen rör sig långt bortom den sportsliga prestationen. Innovationstrappan hjälper dagens ungdomar att upptäcka de enorma möjligheterna som existerar inom näringen och minskar tröskeln för att starta eget företag efter utbildningen. På samma sätt som det finns rid- eller travstjärnor vill vi skapa framtida entreprenörskapsstjärnor inom näringen.

Det finns tre huvudsakliga syften med vårt projekt:

  1. Att skapa en attitydförändring inom svensk hästnäring. Vi vill att innovation och entreprenörskap blir en naturlig del av ekosystemet och att unga ser att de kan identifiera sig som annat än ryttare eller kusk och ändå vara kvar i näringen.
  2. Att skapa en infrastruktur som stöttar unga tjejer och killar till att bli entreprenörer med bas i svensk hästnäring. På samma sätt som det finns tydliga stödsystem för den som vill utvecklas som tävlingsryttare, vill vi skapa en liknande infrastruktur för de som vill bli entreprenörskapsstjärna.
  3. Att skapa nya sätt att förlänga engagemanget inom svensk hästnäring. Det finns behov av fler sätt än att vara utövare och tränare för att behålla tjejer och killar högre upp i åldrarna. Vi fokuserar på en kritisk tid, vilket är slutet av högstadiet och början på gymnasiet.

Innovationstrappan består av fyra steg där inspiration är steg ett. På den årliga innovationsdagen bjuds ungdomar i åldrarna 13 till 21 in för att delta i en heldag med tema innovation. Under dagen får ungdomarna ta del av inspirerande föreläsningar som hålls av våra förebilder från hästnäringen. Dagen har genomförts under två år på Handelshögskolan i Stockholm och på Solvalla. Över 100 deltagare från hela landet samlats för att inspireras respektive år.

För att ta nästa steg i vår affärsdrivna modell handlar det om att omvandla inspirationen till något konkret, när ungdomarna själva får lära sig att tänka som en entreprenör. Vi genomför interaktiva workshops under steg två, idégenerering. Ungdomarna får då öva sitt kreativa tänk och komma på affärsidéer i en stimulerande miljö med högt tempo.

Steg tre, utveckling är ett program som genomförs på gymnasieskolor där Innovationstrappan stöttar upp den ordinarie undervisningen inom entreprenörskap då eleverna startar sina UF-företag. Innovationstrappan erbjuder skolorna ett inspirerande workshop-paket där kunniga förebilder från Handelshögskolan besöker skolorna under fem heldagar under på läsåret. Vi går tillsammans igenom processen av att skapa ett företag steg för steg. Utöver workshopsen så hjälper vi även eleverna att komma i kontakt med förebilder inom näringen som kan stötta dem ytterligare på vägen med sina företag. För närvarande arbetar vi tillsammans med riksanläggningarna Wången, Flyinge och Strömsholms gymnasieskolor.

Det sista och fjärde steget i Innovationstrappan är den rikstäckande finalen. Eleverna som startat UF-företag får möjlighet att tävla mot varandra i en ärofylld tävling specialdesignad för hästföretagare som genomförs i Stockholm i samband med Innovationsdagen. Med pompa och ståt summerar vi året, introducerar nästa kull av elever på Innovationstrappan och delar ut massor av fina priser.

Fler intressanta inlägg