Uppkopplad häst

Hoofstep

Svenska entreprenörsföretaget Hoofstep har tagit fram ett nytt system som följer och sparar information om hur hästar agerar och rör sig. Ägare kan följa rörelsemönster via en app och det ger ofta en aha-upplevelse. Inom kort kommer systemet dessutom att ingå i en forskningsstudie på riksanläggningarna.

)

Det hela började för några år sedan med att ryttaren Priscilla Olsson och hennes man Per-Eric, efter en tid utomlands, flyttade hem till Sverige med sina hästar. På dagarna var de på sina respektive jobb medan hästarna var ”ensamma hemma”. Bland annat har paret en hingst och i hagen bredvid honom går flera ston. Priscilla var orolig för att något skulle hända utan att hon fick reda på det förrän flera timmar senare.

– Vi kände att så här kan man inte ha det. Så Per-Eric, som är en riktig problemlösare, började fundera på någon form av övervakning, berättar hon.

Priscillas man är inte vilken hemmafixare som helst, han har sin bakgrund inom datavetenskap och har byggt många stora och avancerade system. Tillsammans med några kollegor började
han utveckla Hoofstep – en sändare på hästen som kommunicerar med en basstation, som i sin tur skickar information till ägarens app via lagring i ett datormoln.

Grundfrågan bakom systemet är vad som händer i hästens vardag alla de timmar ägaren inte är där för att träna eller sköta den.

– Vi vill fånga beteendet. Alltså när hästen är tillfreds och när det är något som avviker,
säger Priscilla, en av fem personer som arbetar heltid med Hoofstep inför den stundande
lanseringen.

Den häst som monitoreras har en sensor över pannan, som fästs med ett huvudlag den kan bära dygnet runt och året om. Mätaren på huvudet fångar med hjälp av gps- och gyroteknik
upp hur hästen strövar omkring, rör sitt huvud, tuggar, dricker med mera. Du som följer hästen får ett larm via appen om något avviker från det normala.

– Allt kokar ner till beteende, det kan komma före sådant som temp eller puls vid exempelvis fång eller kolik. Det är därför sensorn sitter på huvudet, då får vi med hästens tuggrörelser,
förklarar Priscilla.

Vid sidan av monitorerandet av enskilda hästar finns ytterligare ett syfte med Hoofstep, nämligen att ta tillvara och analysera de enorma datamängder som samlas in via systemet. Grundarna vill bidra till forskning om djurens beteende och därmed till hästvälfärden i stort. En första forskningsstudie drar i gång redan i år i samarbete med Ridsportens Innovationer. Karin Morgan, som är chef för forskning och utveckling på riksanläggningarna, berättar att man i ett projekt kommer att testa Hoofstep i grupphästhållningen på Strömsholm och Wången.

– Det vi kommer att undersöka är hur hästarnas rörelse och aktivitet skiljer sig åt geografiskt, i och med att de båda anläggningarna har sisådär 120 mil emellan sig.

Fler intressanta inlägg